maandag 30 januari 2012

Gwerrie: een smakelijke eend

In de waterrijke gebieden van zuidwest-Iran komt een speciaal soort eend voor. De gwerrie is een delicatesse in de Arabisch-Iraanse keuken.

Gwerrie in de pan, 2011 (cop. WorldFlavour)



Groene borst

Rivier Dez, Iran, 2011 (cop. WorldFlavour)
In de winter vliegt de gwerrie van Rusland naar het zuiden. De eend overwintert onder andere in de rivieren en moerassen van zuid-west Iran. De Perzische naam is sieneh saabz. Dit betekent groene borst, wat een aanduiding is voor de kleur van de borst van de vogel. De gwerrie wordt gejaagd en is een delicatesse in de Arabisch-Iraanse keuken.




Nog onbekend

Het braden van de gwerrie, vlakbij Choqa Zanbil,
 Iran, 2011 (cop. WorldFlavour)
De vogel heb ik alleen in de pan gezien, want hij was al eerder gejaagd. Hoe de vogel er precies uitziet, weet ik dus helaas niet. Op de website ArabHunter kom ik zo snel geen eenden tegen met een groene borst. Ook met de naam gwerrie kom ik niet verder, maar dat kan ook omdat ik het misschien niet goed heb gespeld. Wie weet meer over deze vogel? Of de naam in het Latijn, Engels, Nederlands?

Namen
Arabisch: gwerrie
Perzisch: sieneh saabz

Verder lezen
Lijst van gerechten in de Arabische keuken in Iran

Externe link
The most common migrating waterfowl found in Iraq and other wetlands of Arabia (ArabHunter)




Datum: 30 januari 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten